Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Friese Woudenpad : hoofdroute Steenwijk-Boijl+restant Variant C

 

4 augustus 2012 maken we een start met de hoofdroute van het Friese Woudenpad . We starten ’s morgens in Steenwijk bij het NS-station. Steenwijk is een oud vestingstadje in de noordelijke punt van Overijssel. Het ligt op de uitlopers van het Drents-Friese keileemplateau, waar dit overgaat in de grote Overijsselse venen. Het stadje ligt tussen twee keileemruggen- de Woldberg en de Havelterberg- in het dal van de Steenwijker A. De mooie omgeving , met in het noorden de Friese Wouden en in het zuiden het waterrijke gebied van Giethoorn, Wieden en Weerribben maakt Steenwijk in meerdere opzichten aantrekkelijk. Via Fredeshiem en de Eese gaat onze tocht door de Kolonien van de Maatschappij van Weldadigheid. Voor een fotoverslag klik hier

De Eese is de meest noordelijke havezathe van Overijssel. Het bestaat ui een slot met een gracht, een oude hofstede, bossen en landbouwgronden en heidegebiedjes met enkele grafheuvels.

De Maatschappij van Weldadigheid is, op initiatief van generaal-majoor Johannes van den Bosch, in 1818 opgericht ter bestrijding van de armoede in de steden. De maatschappij kocht destijds 7000 ha woeste heide- en veengrond. Straatarme gezinnen wilde men een kans geven om een nieuw leven te beginnen. Enkele tientallen gezinnen kwamen de eerste jaren in kolonies wonen. Zo werden tussen 1818 en 1824 de ontginningskoloniën Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord en Boschoord gesticht. Het aantal nam later toe tot 1400 gezinnen. Regels waren streng en dat stuitte vooral jongeren tegen de borst. Die vestigden zich vlakbij in plaggenhutten, zoals in Vledderveen.

Vlak voor we het dorpje Boijl bereiken gaan wij weer van de hoofdroute af en lopen we , vanaf Kolonievaart het restant van het Domelapad. Dit voert ons via Noordwolde en De Hoeve langs het riviertje De Linde terug naar waar we de vorige keer het Domelepad afbraken, n.l. de Domeinenweg.