Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Friese Woudenpad Variant C

FRIESE WOUDENPAD  : Kuierje troch fryske wâlden

Lange Afstand Wandelpad 1-1. Het Friese Woudenpad loopt van Lauwersoog aan de Waddenzee tot aan Steenwijk in het noordelijke puntje van Overijssel en heeft een lengte van 147 km

Het pad is aangevuld met 3 varianten :

variant A Holwerd , lengte 16 km

variant B Duurswouderheide , lengte 19 km

variant C Domelapad, lengte 51 km

 

Variant C is een uitbreiding op LAW 1-1 ten noorden van Steenwijk. Het pad loopt door een gebied van veenontginningen, waar de socialistische voorman Ferdinand Domela Nieuwenhuis eind 19e eeuw actief was en veel inspiratie voor zijn ideeën opdeed. Deze variant komt in de plaats van het voormalige Domelapad, dat niet meer onderhouden wordt.

Vandaag, 16 juli 2012, lopen we een  deel van variant C . We starten bij het NS-station van Steenwijk en lopen via de binnenstad van het historische stadje en langs villa Ramswoerthe. De villa is gebouwd in 1899 in Jugendstil-stijl. Achter de villa ligt een prachtig park.

Langs het kanaal Steenwijk-Ossenzijl wandelen we door de polders in de richting van Oldemarkt. Via het centrum gaan we verder naar Driewegsluis. Deze vormt de vaarverbinding tussen Friese meren en de meren ri. Giethoorn.

Vanaf Driewegsluis lopen we langs het riviertje de Linde. Vanaf het viaduct onder de A32 nemen we de aanlooproute naar het NS-station van Wolvega. Vandaar keren we per trein terug in Steenwijk.

 Foto's : hier klikken