Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Watersnoodpad Etappe 8 en 9: Burgh Haamstede - Neeltje Jans - Serooskerke

 

Fotoverslag klik HIER

 

De route begint vandaag bij Slot Haamstede.  Al vrij snel zijn we buiten het dorp en wandelen we door de Zeepeduinen, een gebied met duinvalleien, kale zandduinen en een bos, eigendom van Natuurmonumenten. Hier volgen we een deel van het Deltapad door de boswachterij Westerschouwen. Het is wel goed opletten hier, want er lopen allerlei routes door elkaar heen en als je eventjes niet goed oplet mis wel eens een aanduiding, wat ons dus gebeurde.  

Na Westerschouwen begin je aan de route over de Oosterscheldekering over de werkeilanden Robbeneiland en Neeltje Jans. Deze werkeilanden wren nodig voor afsluiting van de Oosterschelde en maken deel uit van de Deltawerken. De Oosterscheldekering is het laatste onderdeel geweest van het deltaplan en is pas in 1986 heeft onze, toen nog koningin, Beatrix de kering geopend/gesloten.  Ongelooflijk knap hoe dat allemaal gemaakt is, normaal staan de grote schuiven open en kan eb en vloed zijn werk doen in de Oosterschelde. Alleen bij extreem hoge waterstand (vanaf 3 mtr boven NAP) gaan de schuiven dicht.

 

Op het werkeiland Neeltje Jans wandelen we ook nog een stuk van ruim een kilometer langs het Noordzeestrand en na enige tijd zien we dat dit een stukje naaktstrand is . Wat je op werkeiland Neeltje Jans ook  niet verwacht is een prachtig stuk natuur. Wat is het mooi om zomaar een nest met eieren en jong van een meeuw vlak voor je voeten te zien liggen. Eenmaal weer terug op Schouwen is er ook aan de binnenkant van de dijk zoveel moois aan allerlei vogels te zien... Genieten is het

      

 

Verder wandelend langs de Oosterschelde kom je  In Burghsluis.

Dit gehucht was vanaf 1862 de thuishaven van de reddingsboot. Na de voltooing van de Oosterscheldekering in 1986  is de reddingsboot verhuisd naar Neeltje Jans. Vanaf toen heeft de haven van Burghsluis alleen nog een functie voor de pleziervaart. (Ons bootje lag er ook nog,  grapje..)  

Iets verderop staat de Plompe Toren van het verdonken dorp Koudekerke. Via de gangbare route kom je daar echter niet komen, de weg was namelijk afgezet in verband met dijkversterkingswerkzaamheden, ook wandelaars werden geweerd.  Maar als je daar bent, dan wil je toch ook alles zien, dus zijn we  een beetje ondeugend geweest en .. (vul zelf maar in)