Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Watersnoodpad Etappe 6 en 7: Brouwershaven - Scharendijke - Burgh Haamstede

 

Fotoverslag klik HIER

 

Inmiddels hebben we onze caravan verplaatst naar camping Dorpzicht in Serooskerke, van waaruit we de 2e helft van het Watersnoodpad zullen gaan wandelen.  Ook vanmorgen, di. 9 juni, gaan we naar Brouwershaven, nu gaan we per auto om al wandelend via Scharendijke en Renesse vandaag te eindigen in Burgh Haamstede. Daar pakken we de bus, die ons in een kwartier weer terug brengt naar Serooskerke.  Aan het van de middag pak ik de fiets om de auto weer op te halen uit Brouwershaven.  

 

En nu even over de route :  Brouwershaven dankt zijn bestaan aan Floris V, graaf van Holland en Zeeland, die persé een zeehaven wilde om zijn macht te handhaven en versterken. De vroegere voorspoed van het stadje zie je terug in de grote St. Nicolaaskerk en het voormalige stadhuis. Volgens de informatie uit de wandelgids is er wel materiële schade geweest in 1953 en is het een wonder dat er in Brouwershaven slechts 3 mensen zijn verdronken.  Den Osse ligt op de plaats waar vroeger kasteel Herkensteijn gelegen moet hebben. Na de ramp werd werd het een werkhaven voor de Deltawerken.  

Kenmerkend voor Scharendijke zijn de muraltmuurtjes op de dijken. Na een stormvloed in 1906 kwam ir. de Muralt met deze relatief eenvoudige en goedkope oplossingvan betonnen muurtjes.

              

Na de ramp was de niet beschadigde haven van Scharendijke de enige goede aan- en afvoerhaven van het eiland.

 

Renesse heeft geen last van de ramp gehad, doordat het boven NAP ligt. Slechts enkele huizen kregen natte voeten en de bewoners moesten een droog heenkomen zoeken. Renesse heeft wel een grote rol gespeeld bij de hulpverlening.

 

Burgh Haamstede bestaat 2 dorpen: Burgh en Haamstede. Zowel Renesse als Burgh Haamstede zijn met name in het hoogseizoen en de weekenden enorm toeristisch. Op pinkstermaandag waren we eventjes in Renesse en kon je wel over de koppen lopen. Maar vandaag is het gelukkig lekker rustig.