Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Watersnoodpad Etappe 3 en 4: Nieuwerkerk - Bruinisse - Dreischor

 

Het volgende deel van de route is Nieuwerkerk-Bruinisse-Dreischor.

We gaan ’s morgens met de auto naar Nieuwerkerk en lopen dan door tot de camping in Dreischor.

’s Avonds fiets ik naar Nieuwerkerk om de auto weer op te halen. 

 

Fotoverslag, klik HIER

 

Nieuwerkerk is het zwaarst getroffen door de ramp. Tegen de avond was alleen het hoogste punt van het dorp nog droog. Vele mensen vluchten daar naar toe. Op de zolder van de bakkerij zaten meer dan 50 mensen opeen gepropt.

 

In alle dorpen zie je geschenkwoningen, veelal Noorse, Zweedse of Deense. Meer dan 5000 woningen waren weggevaagd. Rode Kruis-organisaties uit die landen hebben na de ramp deze woningen geschonken voor de wederopbouw. Veel woningen dragen een naam uit het land ven herkomst.

 

Vlak voordat we Bruinisse binnenwandelen lopen we langs het Zijpe.  Vanaf hier liep de voormalige tramlijn van de Rotterdamse Tramweg Maatschappij het eiland over. Ook lag hier een veerpont naar het eiland Tholen.

De bevolking van Bruinisse kon zich tijdig in veiligheid brengen, pas op avond van 1 februari bereikte water Bruinisse. 1 persoon heeft het leven hier gelaten. Hiervandaan deden de reddingswerkers hun werkzaamheden.  Tegenwoordig is Bruinisse veelal bekend van de visserijdagen. Een reusachtige mossel staat op de dijk.

 

Ook Sirjansland heeft een geschiedenis die vooral in het teken van de strijd tegen het water staat. Het natuurreservaat Dijkwater is ontstaan na de ramp. Slechts enkele huisjes zijn gespaard gebleven tijdens de ramp, o.a. de school. De molen verdween ook in de golven. Sirjansland beschikte over een aantal haventjes. In de nacht zijn verschillende gaten in de dijk geslagen. In 1954 werd Dijkwater afgesloten van de Grevelingen. Voormalige schorren kregen landbouwbestemming, de oude geul en de minder goede gronden kregen een natuurbestemming.

 

Beldert had vroeger een landbouwhaventje. Hiervan is alleen nog het pakhuis blijven bestaan.

 

Dreischor is een bijzonder dorp. Het heeft een ronde vorm, alles staat rondom de kerk in een ring gebouwd, alleen hier loopt nog een tweede ring van straten en huizen omheen. In zijn hoogtijdagen was Dreischor hét centrum voor de vlasindustrie. Beldert was het landbouwhaventje. De ramp heeft hier een einde aan gemaakt. Het hele dorp heeft onder water gestaan , 32 mensen hebben hier het leven gelaten.