Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Jabikspaad

Later als ik …

Nee, in dit geval gaat het niet over “later als ik groot ben…. “.  Maar “later als ik met pensioen ben, wil ik graag wandelend naar Santiago de Compostella”

Het is een wens die ik al heb sinds het moment dat wij serieus met wandelen zijn begonnen.

Door gesprekken die je tijdens het wandelen met mensen hebt die de reis al hebben ondernomen, begin je na te denken af je daarmee wel moet wachten tot het moment van met-pensioen-gaan , maar om al eerder een begin te maken met de pelgrimsreis.    

Daar heeft Tjimmie aan mee geholpen , toen ze vroeg waarom zullen we er  in de vakanties niet een begin mee maken, en dan zie ik wel tot hoe ver ik met je mee ga.

In onze vakanties wandelen we de laatste jaren toch altijd al een lange-afstand-wandelroute of streekpad,  dus waarom niet….

En waar kun je dan als geboren Fries nou beter mee starten dan met het Jabikspaad, van St. Jacobieparochie naar Hasselt.

Een beter vertrekpunt dan een plaats met de naam van Jacobus is niet denkbaar. Een reis die zal eindigen in Santiago, wat Sint Jacob betekent. Jacobus, de broer van Johannes, een van de leerlingen van Jezus.

Op 6 juni 2016 beginnen wij onze reis bij de Groate Kerk in St. Jacobiparochie.  

Ik wil hier gelijk opmerken dat dit verslag per dag slechts een korte samenvatting van onze belevenissen zal zijn. De foto's zijn een aanvulling hierop, maar dan nog zal het niet compleet zijn, omdat er onderweg zoveel te zien is.

Ons eerste pelgrimsstempel halen we bij B&B de Jacobshoeve, waar we hartelijk worden ontvangen en ons eerste bakje koffie drinken. Vanuit St. Jacobiparochie kun je kiezen uit 2 routes: de oost-route via Leeuwarden, en de west-route via Franeker. Wij hebben gekozen voor de oost-route en daarom starten we onze reis richting Zwarte Haan aan de waddenkust.

 

Daar staat het monument van de “Slikwerker”, wat ons herinnert hoe eeuwen geleden met de schop het Bildt is drooggelegd. 8 km lopen we over de Waddendijk voordat we afdalen naar Nieuwe- en Oude Biltzijl. Voordat we ons einddoel van vandaag bereiken, kruisen we bij Finkum nog de route van de schaats-11-steden-tocht. Bij de Sint-Vituskerk van Stiens staat de teller van dag 1 op 23 km.

Foto’s van vandaag: klik HIER


 

De eerste week van de vakantie staan wij met de caravan op een camping in Deersum. Met het openbaar vervoer moeten we weer in Stiens zien te komen voor het vervolg van de route. Dat reizen is zo af en toe wel even puzzelen, maar met behulp van 9292ov.nl lukt het telkens weer. We laten de auto achter bij de Blauwe Tent, Reduzum en gaan per bus via Leeuwarden weer terug naar Stiens. Natuurlijk eerst even een kop koffie en dan weer op pad via Britsum, Cornjum en Jelsum naar Leeuwarden.

In Cornjum staat de Martena State, een (voormalige) state omgeven door waterpartijen met daaromheen een wandel/ parkbos.

Even verderop bij Jelsum nog zo'n mooie state, te weten de Dekemastate . Maar dan plots heel veel kabaal, een F-35 gaat de lucht in voor een belevingsvlucht.

In de Grote of Jacobijner kerk van Leeuwarden ontmoeten we een enthousiaste gids die ons van alles en nog wat vertelt over het samengaan van de PKN-kerken van Leeuwarden en de moeiten die er bij mensen leven over het samen verder optrekken als verschillende kerken. Van 1974 tot 1984 heb ik in Leeuwarden gewerkt, maar wat is hier in 30 jaar ongelooflijk veel veranderd en dan zien we alleen nog maar een deel van het centrum van de stad. Het is vandaag een warme dag en we zijn blij dat we na 25 km weer terug zijn bij de Blauwe Tent,                  een “principieel alcoholvrije uitspanning”                           Fotoverslag dag 2: HIER klikken

 


Dag 3 start weer bij de Blauwe Tent. Al na enkele kilometers komen we in Friens aan waar we van de bijzonder aardige koster zomaar een sleutel van het kerkje meekrijgen. “Laat de sleutel maar in de deur, ik haal em straks wel weer op”. Bezichtigen van het op een terp gelegen kerkje uit 1795 is de moeite waard, met de zeer aanwezige en rijke reeks rouwborden en een mooi kabinet-orgeltje.

                                  

In Irnsum komen de oost- en de west-route weer samen. Een monument, de Jirnsumer Moeting, opgebouwd uit kloostermoppen symboliseert deze samensmelting. In Akkrum ontmoeten we op het plaatselijke leugenbankje een enthousiast fietser, die een rondje Nederland doet. Ons einddoel van vandaag, het NS-station van Heerenveen, bereiken we na 28 km. De bus brengt ons weer terug bij het beginpunt van vanmorgen. 

Voor het fotoverslag van dag 3: HIER klikken


 

 Na deze 3 dagen gaan wij eerst de caravan verplaatsen naar Blokzijl. Van daar uit willen we het laatste deel van het Jabikspaad wandelen.

Wandeldag 4 wordt een dag om rustig aan te doen. Slechts 15 km van Heerenveen naar Wolvega.

 

Na enkele honderden meters komen we aan bij de Petrus en Paulusparochiekerk waar we van de plaatselijke pastoor de zegen, nee sorry een stempeltje meekrijgen.

Via het centrum van Heerenveen wandelen we richting Oranjewoud, een prachtig landgoed, ooit gesticht door de echtgenote van de Friese stadhouder Willem Frederik, één van de voorvaderen van ons  koningshuis. 

Ten zuiden van Mildam steken we de Tjonger over, een grensrivier tussen 2 taalgebieden, het Fries aan de noordkant en het Stellingwerfs aan de zuidkant. Even voorbij Oldeholtwolde komen we Hennie Visser tegen die een fietstochtje maakt met haar partner. Als we later op terras zitten komen ze opnieuw voorbij en kletsen we weer een tijdje. En vlak voor Wolvega hebben we Tine van Veen nog even verrast met een bezoekje, we liepen toch bij haar voor de deur langs         

Fotoverslag dag 4 : HIER klikken


 Etappe 5: van Wolvega , via Sonnega,  langs de Linde, met het trekveer naar Oldemarkt en daarna via Kalenberg en Nederland naar Blokzijl. 

Van tevoren belooft dit een mooie dag te worden. Hoewel… wandelend langs de Linde worden we verrast met een regenbui.  Maar éénmaal aangekomen bij het trekveer over de Linde is het weer droog en dat blijft het de rest van de dag.  

Overigens , als je gewend bent dat je benen onderweg het werk doen is best vermoeiend om  je zelf naar de overkant van het water te trekken.

Na Oldemarkt begint een prachtige route door een deel van Nationaal Park deWeerribben. Ook al ben je hier 100 keer of vaker geweest, het is en blijft altijd mooi, in welk jaargetijde dan ook. En of je dat wandelend, fietsend of schaatsend doet, de volgende keer is het weer mooi. Vandaag halen we onze pelgrimsstempels in Oldemarkt en in Kalenberg.

Fotoverslag dag 5: klik HIER


 De laatste wandeldag : van Blokzijl naar Hasselt.

 

 

Blokzijl is een oud stadje dat in de Gouden Eeuw functioneerde  als doorvoerhaven van turf, die in het achterland gewonnen werd en van hieruit verder werd getransporteerd naar het westen.

De rijkdom uit die tijd ziet je terug in de monumentale panden aan de bochtige straatjes, met zijn gevels.

Nu zijn het woonhuizen, winkeltjes en galeries. Aan de havenkolk is het vooral met de zon erbij heerlijk toeven.

 

We vervolgen onze tocht via de Leeuwte naar Sint Jansklooster, waar ooit 2-voudig Elfstedenwinnaar Evert van Benthem woonde. Even later krijgen we een enorme bui over ons heen. Via de pont steken we het Zwarte Water over naar Genemuiden, dat groot geworden is van de handel in riet en biezen en het maken van biezenmatten. Tegenwoordig wordt er heel veel  tapijt gemaakt.

Over de dijk langs het Zwarte Water bereiken we Hassel, het eindpunt van het Jabikspaad. Hier laten we ons laatste stempel zetten. 

We kunnen terugkijken op een prachtige wandeling, die ons door diverse landschappen voorde, door leuke kleine dorpjes.

Onderweg veel mensen ontmoet en gesproken                                                                                            Foto's van de laatste etappe : HIER klikken

Of je nu verder wilt richting Santiago of alleen dit pad lopen, het Jabikspaad , een aanrader voor iedere wandelaar !!