Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Barchemse 4-daagse 2016

Barchemse 4-daagse

4 dagen wandelen in de Achterhoek                              Fotoverslag : HIER klikken

Ter gelegenheid van het wandelfestijn heeft de organisatie een  4-daagse wandel krant uitgegeven met allerlei informatie voor deelnemers, voor vrijwilligers, voor Barchemers en voor inwoners van de inwoners van de doorkomstplaatsen.

Enkele passages daaruit: “de Barchemse 4daagse onderscheidt zich van vele andere vierdaagsen doordat er alleen 4 dagen gewandeld kan worden. De wandelroutes zijn gevarieerd en bestaan uit verharde wegen en zandwegen; zij lopen door dorpen en buurtschappen in het prachtige Achterhoekse coulisselandschap. “

Woensdagavond is er gelegenheid om de startkaart op te halen. Wij gaan om 18.00 uur al naar dorpshuis ’t Onderschoer waar het al een drukte van belang is. Tine en Henny  treffen we daar ook en ook de misschien wel bekendste weerman van Nederland, Piet Paulusma. Piet presenteert zijn weerpraatje vandaag vanuit Barchem.  ’s Avonds is de uitzending te zien op SBS  Om 20.00 u is de officiële openingsceremonie, en met een flinke gongslag door Piet is de opening een feit.

De 1e dag is de Baaksebeekroute.  We wandelen door natuurgebied ’t Hagenbeek, over een deel van landgoed de Wiersse richting de eerste stop in Medler. Kort hierna treffen we Karin uit Laren, die ons de rest van de dag gezelschap houdt. 

Bedankt voor de gezelligheid, Karin.

 

Dag 2 is de Veengootroute. We gaan vanmorgen opnieuw naar natuurgebied ’t Hagenbeek, waar het op enkele plekken zo nat is, dat de organisatie rijplaten heeft neergelegd. De organisatie heeft dit gebied al ’s morgens in de route opgenomen, omdat het er op zomerse dagen bijzonder heet kan worden. Dat is vandaag niet geval. Wat al deze dagen opvalt, is de kraampjes onderweg waar jam, eieren, groente en wat al niet meer te koop wordt aangeboden. Bij de pauzelocaties zorgen muzikanten deze dagen voor een stukje extra sfeer.

         

Dag 3: de Berkelroute. Het riviertje de Berkel steken we vandaag 2 maal over. Het hoogtepunt van deze route vonden wij de doorgang door het stadje Borculo met zijn knusse binnenstad, fraaie watermolen en oude gebouwen. Om nog eens terug te komen !  Onderweg treffen we een echtpaar uit Aalten, waar we het restant van de dagroute mee wandelen.

Dag 4 is de Twentekanaalroute. Binnen 10 minuten na de start moeten we klimmen. Allereerst de Kaleberg en direct na de afdaling de Lochemse Berg. Nou ja bergen, ze zijn 46 resp. 49 meter hoog. Toch wel pittig, hoor.    Op de top van de Lochemse Berg staat een uitkijktoren, de Belvedère. Deze functie heeft de toren nu niet meer, tegenwoordig wordt ie gebruikt als klimtoren.

De laatste dag zou volgens de weersvoorspellers de mooiste worden. Maar wat viel dat tegen. Halverwege de route in Laren zitten we aan de koffie, als het begint te regenen. Even later gaat het ook nog onweren. Dus maar even langer blijven zitten, tot het weer iets minder hard regent.

Eenmaal terug in Barchem wacht ons een feestelijk onthaal op de Via Barcholia en zit de Barchemse 4-daagse er al weer op.

Voor ons is het 120 km genieten geweest en het is niet ondenkbaar dat we hier nog eens terugkomen