Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

De Krim 1e Dorpsloop 19 dec 2015

 

19 december 2015 : 1e Dorpsloop in De Krim, gem. Hardenberg

 

  De Krim ?  Waar ligt dat toch ? Da's toch ver weg ? ergens bij Rusland of zo.. ? 

Nee,  ... De Krim ligt tegen de noordoostgrens van Overijssel in de gemeente Hardenberg.  De herkomst van de naam is onduidelijk. Soms wordt ze in verband gebracht met de Krimoorlog en soms met de bocht (de krimp) die zich bij het dorp in de Lutterhoofdwijk bevindt.

 

De geschiedenis van De Krim begint rond 1860 en vindt z’n oorsprong in de aanleg van de Lutterhoofdwijk,  de vaart die door De Krim loopt.   Na de veenafgravingen resteerde de dalgrond, die vervolgens werd ontgonnen door boeren, die voornamelijk vanuit Groningen in het gebied neerstreken. Met de komst van deze boeren nam de aardappelteelt grote vormen aan en ontstond langzamerhand de behoefte aan een eigen aardappelmeelfabriek.  Die kwam er dan ook.   In 1912, na een faillissement, werd de fabriek gekocht door de aangesloten boeren.   Met Crackfree edelstijfsel nam de productie in het begin van de dertiger jaren een enorme vlucht.  De fabriek kreeg daardoor een grote sociale functie voor De Krim.   Aan het eind van de twintigste eeuw werd de fabriek gesloten.

De makers van de route, Henk Kerssies en Ina van Zandwijk,  hadden er een mooie, gevarieerde route van gemaakt. Een route die naar meer smaakt..  Voor een fotoverslag van deze wandeling, klik je HIER