Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Rogat: FLAL Van Horst naar Karspel-wandeltocht 16 nov 2013

16 november 2013 : Van Horst naar Karspel-wandeltocht in Rogat

 

Voor fotoverslag , klik HIER

Voor ons was dit de 1e FLAL-tocht van dit winterseizoen. Start van deze tocht was in wegrestaurant /chauffeurscafé de Raket in Rogat. Lekker dichtbij deze keer, slechts een kwartiertje rijden.

Een drukte van belang was het bij de start. Jammer dat men er onvoldoende mee gerekend had, dat veel wandelaars voor de start wel graag een kopje koffie lusten. Als de koffie dan op is, wordt er hier en daar flink gemopperd.

De route leidde ons naar De Wijk en via het Dickningerpad over het landgoed Dickninge. Op landgoed Dickninge stond vroeger een Benedictijner klooster’. Het enige dat er nog van het klooster is overgebleven is de ijskelder. Die is nu helemaal gerestaureerd en zit nu vol met vleermuizen. De flora uit de kloostertuin is er nog wel. Deze flora wordt ook wel stinzenflora genoemd. Een voorbeeld hiervan is de holwortel. De holwortel is een plant waar Dickninge bekend van is. Hier staat de grootste populatie holwortels van het hele land. Het is hier op zijn mooist in het vroege voorjaar als de holwortel de bosbodem een paar weken lang van een dik paars tapijt voorziet. Op het landgoed staat ook nog een tolhuisje waar tot 1960 tol is geheven. Aan de gevel is het tolbord nog te zien. De weg over Dickninge was een deel van de route van Zwolle naar Ruinen.

De 1e rust was in restaurant ’t Vosje in IJhorst, maar omdat het ook daar nogal druk was, hebben we ons broodje maar buiten opgegeten. De 2e rust was in Koekange, bij landgoed Welgelegen. In de manege smaakte de chocolademelk heerlijk. Het zwaar stukje route, zoals het in de routebeschrijving werd aangegeven, viel nog wel wat mee.

Jammer was het dat het de hele dag mistig bleef, pas aan het eind van de route probeerde de zon nog eventjes om door te breken. Maar pas toen we weer thuis waren, kwam er weer wat blauw aan de lucht. Het was weer een mooie wandeldag.