Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Klazienaveen: 30e Kerstwandeling 26 dec 2013

    

26 december 2013: KLAZIENAVEEN Kerstwandeltocht

 

Voor fotoverslag: klik HIER

 

Zowel de start als finish van de wandeling is bij de kantine van voetbalvereniging "Klazienaveen".

 

Klazienaveen is van oorsprong een veenkolonie, gesticht in de 19e eeuw door W.A. Scholten, een Groningse industrieel. Hij noemde de plaats naar zijn vrouw Klaziena Sluis. Op 14 januari 1904 kreeg Klazienaveen een verbinding per stoomtram toen de DSM de lijn Erica - Klazienaveen opende. In 1907 werd deze lijn door getrokken naar Emmer-Compascuum en later dat jaar door naar Ter Apel. De verbinding naar Ter Apel werd in 1940 opgeheven. De overige lijnen in 1947.

 

De wandeltocht loopt voor een groot deel langs het Willem-Alexanderkanaal,de nieuwe vaarverbinding  tussen Ter Apel en Erica .

Met het in gebruik nemen van de Koppelsluis en de Spaarsluis is het vanaf dinsdag 21 mei 2013 mogelijk om door het nieuwe Koning Willem-Alexanderkanaal te varen. Dankzij de Koppelsluis - twee sluizen achter elkaar – wordt een hoogteverschil van vijf meter overbrugd.

Met de nieuwe vaarverbinding is het ‘rondje’ Drenthe compleet. De route gaat door kanalen, riviertjes en meren.

 

De tussentijdse stop is voor alle afstanden bij het theehuis “De Groene Trambrug”, waar we werden getrakteerd op warme chocolademelk of Glühwein naar keuze.

 

Na het volbrengen van de tocht konden we nog even nagenieten, want het startgeld is inclusief een kop erwtensoep of portie patat.