Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Gramsbergen -2e Torentocht 30 mrt 2013

 

De 2e  Gramsberger Torentocht  vond plaats op zaterdag 30 maart. De tochten gingen over verharde wegen en onverharde paden door de natuurrijke buurtschappen rondom Gramsbergen.  Fotoverslag : HIER klikken

 

Onderweg kwamen we langs fraaie oude boerderijen, langs een in bedrijf zijnde korenmolen. Ook konden we een melkveebedrijf  bezichtigen. Jammer dat de bierbrouwerij nog niet open was toen wij voorbij kwamen.

 

We wandelden  langs de rivier de Vecht  met een oversteek van de grens met Duitsland naar het grensdorpje Laar.

 

Op het landgoed De Groote Scheere, woedde in 1227 de Slag bij Ane.

Bisschop Otto van der Lippe in de zomer van 1227 zijn indrukwekkende riddermacht ten strijde tegen de opstandige Drenten, die zich onder leiding van Roelof van Coevorden tegen de bisschop hadden gekeerd. Op 28 juli troffen zij het Drentse boerenleger, dat zich strategisch had opgesteld aan de rand van het moeras bij het gehucht Ane.

De Drenten die wisten dat zij met hun grotendeels ongeoefende legertje een slag in open veld tegen zo'n zwaar uitgerust leger nooit zouden kunnen winnen, lokten welbewust een gewapend treffen uit in een moerassig gebied, later bekend als de Mommenriete. De paarden van het bisschoppelijke leger zakten in de zompige grond weg en de ridders met hun zware harnassen konden zich hier niet op eigen kracht uit redden.