Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Oosterwolde : FLAL Tjongervalleiwandeltocht 15 maart 2014

15 maart 2014 : Oosterwolde- Tjongervalleiwandeltocht

Voor fotoverslag : klik HIER

 

    

Alweer de laatste tocht uit de 41e winterserie van de FLAL van dit seizoen.. Start en finish waren deze keer in Activiteitencentrum "De Miente" in Oosterwolde, gem. Ooststellingwerf. Dit laatste om onderscheid met te maken met het andere Oosterwolde in  Gelderland, het geboortedorp van Dolle Dries van Wijhe. Even buiten Oosterwolde lopen we langs de Tjonger, waaraan deze wandeltocht zijn naam ontleent. De Tjonger vormt de noordgrens van de gemeenten Oost- en Weststellingwerf. De Tjonger is ook de taalgrens tussen Friesland en de Stellingwerven, die in 1500 wel bij de provincie Friesland werden ingedeeld maar waar de bevolking een Saksisch dialect spreekt. De Kuinder (de Stellingwerfse benaming voor het riviertje) ontspringt bij de Drentse grens, niet ver van Veenhuizen.

 

De 1e rust is voor ons in Makkinga , volgens Wikipedia één van de weinige dorpen waar geen verkeersborden meer staan, maar dat is mij niet opgevallen. Wellicht dat iemand anders het wel is opgevallen ?  Via het Tronde vervolgen wij onze weg naar Elsloo, waar bij de 2e rust de koffie best smaakte, lekker buiten op het terras. 

Het was weer een prima verzorgde route vandaag, lekker afwisselend met bospaden en verharde wegen.  En uitstekend wandelweer