Andekuier

belevenissen van een wandelende tak

Meppel: 4e Poort van Drenthewandeltocht 29 mrt 2014

 

29 maart 2014 : Meppel -  4e Poort van Drenthewandeltocht

Voor fotoverslag : klik HIER

 

 

De 55-jarige Wandelvereniging Jeugdland te Meppel had vandaag een route uitgestippeld die ons -net als vorige week- een deel van van het Reestdal liet zien. Via het Meppelerbos en de wijk Oosterboer liepen we ri. IJhorst. Onderweg was er na 6½ km al een mobiele controle. Dat vonden we een beetje vroeg, daarom maar doorlopen. Maar de volgende controle , weer bij dezelfde mobiele post, was pas op 19 km. Daartussen kregen we wel het mooiste deel van de route voorgeschoteld. Het hoogtepunten waren de passage van de Havixhorst en het ooievaarsstation De Lokkerij.

De Havixhorst is een havezate gelegen op een landgoed en is tegenwoordig in gebruik als hotel.

Ter informatie: voor de wandelaar heeft Het Drents Landschap een korte, maar bijzonder afwisselend route aangelegd rondom de Hvixhorst en het naast gelegen landgoed Dickninge. In het voorjaar is dit stukje Reestdal een paradijsje voor de natuurliefhebber. Voordat de vaak oude eiken en beuken in blad staan is de bodem bedekt met witbloeiende bosanemonen.

Bij het ooievaarsbuitenstation De Lokkerij waren tientallen paartjes al weer druk bezig met de toekomst. Hun typisch klepperende geluid dwingt je gewoon om uit te kijken naar deze bijzondere vogel. Op het station zelf ,maar ook in de wijde omgeving daarvan, zie overal nesten, op schoorstenen, hoog in een boom , of zelfs bovenop een hoogspanningsmast.